BirGün Gazetesi: Stajyer Hemşireler Aşılamada Kapsam Dışı Bırakıldı

25 Ocak, 2021

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı öncelikli aşılanacağı açıklanan sağlık çalışanlarının arasında stajyer hemşireler yer almıyor. Hemşirelik öğrencileri ise güvenli bir çalışma koşulları için aşı önceliği talep ediyor.

Sinovac tarafından üretilen ve Çin’den gelen Coronavac aşısı, Sağlık Bakanlığı tarafından A grubu olarak nitelendirilen, “Sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil), tüm (kamu, serbest) eczane çalışanları (eczacı ve kalfa dahil)” sağlık çalışanları kapsamında uygulanmaya başlandı.

Stajyer veya intörn diş hekimi ve tıp fakültesi öğrencileri de A grubu kapsamında aşılanırken, hemşirelik ve fizyoterapi ve rehabilitasyon gibi staj yapacak diğer sağlık fakültesi öğrencileri A grubu içinde yer almıyor.

Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyonu’ndan öğrenci hemşire Leyla Demir, pandemi sürecinde hemşirelik mesleğinin ne denli önemli olduğunun tekrar görüldüğünü belirtti. Hemşirelik öğrencilerinin eğitimlerine ve stajlarına devam edebilmeleri için aşı önceliği verilmesi gerektiğini söyleyen Demir, “Stajyer doktorlarda olduğu gibi hemşirelik öğrencilerinde de klinik uygulama sırasında covid pozitif öğrenciler oldu tabi. Bu da stajyer hemşirelerin neden aşı sıralamasında öncelik verilmesi gereken gruplar arasında olduğunu kanıtlar niteliktedir” dedi.

Demir stajyer hemşirelerin diğer taleplerini ise şu şekilde dile getirdi: “Güvenli bir çalışma koşulları için talebimiz, biz hemşirelik öğrencilerine de aşı önceliği verilmesidir. Ayrıca klinik uygulama sırasında gerekli koruyucu önlemlerin alınması için yeterli koruyucu ekipman temini sağlanmalı, koruyucu ekipmanlar ulaşılabilir düzeyde olmalı ve bu süreçte stajyer öğrencilerin kalacak yer sıkıntısı çekmemeleri için, kalacak yer temini yapılmalıdır.”

HASTANE AVUKATI BİLE AŞI OLDU

Hastanelerdeki stajyer hemşireler aşı kapsamına alınmazken, hastanelere danışmanlık veren avukatlara bile öncelikli aşı hakkı tanınıyor. AKP Eskişehir Eski Gençlik Kolları Başkanı ve şimdiki dönem Belediye Meclis Üyesi Av. Fatih Özata sosyal medya hesabından aşı olduğunu duyurdu. Gelen tepkiler üzerine, “Eskişehir’de üç hastanenin vekili veya danışmanı olmam sebebiyle sağlık sektöründe hizmet sağlayanlar kategorisinde değerlendirilmeme sebep olmuş ve aşı olma hakkı doğmuştur” dedi.

Haberin detayı için tıklayınız.