Dünya Sağlık Asamblesi açılışında Dr. Tedros'un 2020 Dünya Hemşireler ve Ebeler Yılı'na ilişkin paylaşımlarını içeren basın bildirisi:

20 Mayıs, 2020

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Dünya Sağlık Asamblesi Açılışında
Ön Saflarda Çalışan Hemşirelerin Çalışmalarını Takdirle Andı ve
Dünya Hemşirelik Raporu’nu Bir Yol Haritası Olarak Nitelendirdi

Cenevre, İsviçre, 19 Mayıs 2020- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hemşirelerin tüm alanlarda önemli çalışmalarını, özellikle COVID-19 salgın mücadelesinde gösterdikleri olağanüstü çabalarını takdir ettiğini belirtti.

DSÖ, 2020 yılını Uluslararası Hemşire ve Ebe Yılı olarak belirlediğinde yıl boyu süren kutlamalar planlamaktaydı, ancak COVID-19, tüm dünyada hemşirelerin salgınla mücadele etmek için yorulmadan çalışmaları nedeniyle kutlamaların beklemeye alınmasına neden oldu.

DSÖ’nün 18 Mayıs 2020 tarihinde sanal ortamda yürütülen Dünya Sağlık Asamble açılış konuşmasında Dr. Tedros;

“Bu asamble hemşirelerin ve ebelerin tüm dünyada her ülkede her gün yaptıkları inanılmaz katkıları saygıyla anmak niyetiyle planlanmıştı. Pandemi bu fırsatı elimizden almakla birlikte, bize aynı zamanda hemşire, ebe ve tüm sağlık çalışanlarının neden çok önemli olduğunu anlamamızı sağladı. Hemşireler COVID-19 salgınında mücadelenin ön saflarında yer aldı ve insanlığa hizmette pek çok fedakarlıkta bulundu.

Geçtiğimiz ay yayınlanan Dünya Hemşirelik Raporu tüm dünyada herkes için sağlık hedefine ulaşılması ve bunun sürdürülmesi için 6 milyon hemşireye ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu rapor, ülkelerin hemşireliğe yatırım yapmaları, herkes için sağlık hedefine ulaşma ve gereksinimlerin karşılanması için bir yol haritası sunmaktadır.

Bugün, her zamankinden daha fazla şekilde hemşire ve ebelere ihtiyaç vardır. Lütfen tüm dünyanın gerçek sağlık kahramanlarına takdirinizi göstermek için bana katılın”

ICN Başkanı Annette Kennedy;

“Dr.Tedros, her zaman hemşirelere desteğini göstermektedir. DSÖ'nün yoğun gündemi içinde hemşirelerin çalışmalarını anması, kutlaması oldukça gurur verici”

“Bu yıl trajik olmakla birlikte tüm toplum için hemşirelerin sağlık sistemi içindeki hayati fonksiyonunun görülmesini sağladı ve hemşirelerin profesyonelliği ve şefkatini ön plana çıkardı. Dr. Tedros’un belirttiği gibi Dünya Hemşirelik Raporu bir yol haritasıdır. Ancak bu rapor ülkeler tarafından sonuçları uygulandığında fark yaratacaktır. Ülkeler güçlü sağlık bakım sistemlerinin oluşturulması ve sürdürülmesi için hemşirelik iş gücü, eğitime yatırım yapmalı ve hemşirelerin sağlık politikaları ve sağlık hizmetlerinin sunumuna katkılarını desteklemelidir. “