THD Başkanı Çelik: Hemşirelik Eğitimi Almayan Sağlık Çalışanları Risk

26 Ağustos, 2019

 

Gizem KARADAĞ/ANKARA, (DHA) 11.05.2019 15:09

 

Türk Hemşireler Derneği (THD) Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, "Hemşire yerine, hemşirelik eğitimi almayan hemşirelik dışı sağlık çalışanlarının görevlendirilmesi toplum sağlığını riske atacaktır. Çalışma barışını bozacak ve vatandaşlarımızın kaliteli ve güvenli sağlık hizmeti almasına engel olacaktır" dedi.

 

Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, yaptığı açıklamada, Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin her yıl olduğu gibi bu yıl da bir tema yayınladığını ve bu temada hemşirelerin, 'Herkes için Sağlık Hedefine Ulaşmada Öncü Bir Ses' olduğunun vurgulandığını bildirdi. Prof. Dr. Çelik, küresel sağlık sorunlarının ve ulusal sağlık sorunlarının önlenmesinde ve çözümlenmesinde, toplumun her kesiminden her bir bireyin sağlıklı olması hedefine ulaşmada hemşirelerin, kilit bir noktada bulunduklarını belirtti.

 

Hemşirelik mesleğinin temel hedefinin sağlığı koruma ve geliştirme, sağlığa yenide kavuşturma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çelik, "Toplumun nitelikli ve güvenli bakıma erişmesinin garantisi nitelikli hemşirelerdir. Nitelikli hemşire yetiştirilmesi ve hemşirelerin hizmetlerinin nitelikli bir şekilde sunması hem hizmet alan toplumu hem de hizmeti sunan hemşireleri gerçek anlamda bütünleştiren ve doyuran bir sağlık sistemi ile mümkündür. Arzuladığımız sağlık sistemi, yasa koyucular tarafından işin sahibi olan biz hemşirelerin sesinin duyulduğu, meslektaşlarımızın gelişimi için eğitime ve gerekli kaynaklara erişimin mümkün olduğu, yeterli ücretin ve kabul edilebilir özlük hakların sunulduğu ve her türlü şiddetten arındırılmış olumlu çalışma ortamlarını gerektirmektedir" dedi.

 

Türk Hemşireler Derneği olarak hemşirelik hizmetlerinin eğitimi, yönetimi ve icrası alanında bazı sorunların bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Çelik, şunları söyledi:

"Dernek olarak bu sorunların çözülmesi için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Pek çok sağlık çalışanı eğitimi sırasında, hasta bireyin bakımına ilişkin temel bazı kavramları öğrenmektedir. Ancak bu durum, sağlık teknikerleri gibi diğer sağlık çalışanlarının, hemşirenin ve hemşirelik eğitimi üzerine de eğitim gerektiren özel dal hemşiresinin görevini ‘yapabilir yetkinlikte’ olduğunu göstermemektedir. Hemşire yerine, hemşirelik eğitimi almayan hemşirelik dışı sağlık çalışanlarının görevlendirilmesi toplum sağlığını riske atacaktır. Çalışma barışını bozacak ve vatandaşlarımızın kaliteli ve güvenli sağlık hizmeti almasına engel olacaktır."

 

Türkiye’de hemşirelik yasa ve yönetmeliğinin, bu alanda yaşanabilecek pek çok sorunun önüne geçilebilecek nitelikte olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, "Hemşirelerin uygulamalarının hemşirelik mevzuatı doğrultusunda yürütülmesi, tüm dünyada olduğu ve olması gerektiği gibi hemşirelik mesleğinin hemşireler tarafından icra edilmesi gerekir. Atama bekleyen hemşirelerin atamalarının yapılması ve hem hemşirelik hem de diğer sağlık çalışanlar için sağlık insan gücü planlamasının Sağlık Bakanlığı, YÖK, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve hemşirelik meslek örgütleri ile birlikte yapılması gerekir. Bir sağlık meslek grubunun istihdamında, mezun sayısının değil, mesleğin uluslararası kabul gören gerçek görev tanımlarının referans alınması gerekir" dedi.

 

Haber linki için tıklayınız.