Türk Hemşireler Derneği Salgın Sürecini Nasıl Takip Etti? (2)

29 Mayıs, 2020

Yazımın bu bölümünde de yine THD Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Bulut ve diğer hemşirelerin görüşlerini sırasıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Türk Hemşireler Derneği Genel Başkan yardımcısı Prof. Dr. Hülya Bulut düşüncelerini şöyle aktarıyor.
"Dünya Sağlık Örgütü’nün son yayınlanan verilerine göre, COVID-19’nun dünya üzerinde birçok ülkede hızla yayıldığı belirtilmektedir. Tüm toplumu etkileyen bu virüs ile çok sayıda sağlık çalışanının COVID-19 ile enfekte olduğu ve bu oranın büyük çoğunluğunu hemşirelerin oluşturduğu belirtilmiştir. Bu bağlamda hemşireler, daha önceki salgınlarda olduğu gibi bu virüs salgınında da sağlık hizmeti sunumunda en önde yer alan sağlık profesyoneli olarak, kendi sağlıklarının da risk altında olduğunun bilincinde, bu zorlu görevi gerçekleştirmektedir. Türk Hemşireler Derneği e- Bülten Covid-19 özel sayısında derneğin yaptığı girişimler 5 aktivite altında özetlenmiştir. Bu aktiveler “Şubeler ile kesintisiz iletişim sağlanarak Türkiye genelinde meslektaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik bilgi akışının sağlanması; sağlık çalışanlarına yönelik ihtiyaçların Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili yönetimlere bildirilmesi; sağlık çalışanlarına koronavirüs ve koruyucu ekipman kullanımına ilişkin bilgilendirmelerin yapılması; topluma dönük bilgilendirme içeren duyuruların ve görsellerin yapılması ve hemşirelik mesleğinin icrasına yönelik girişimlerde bulunulması” şeklinde verilmiştir. Bu salgın süresince siz değerli meslektaşlarımızın kaliteli ve güvenli iş ortamlarında, yeterli malzeme ve ekipman ile çalışmanızı sağlayacak her türlü girişimlerin yapılması hususunda, derneğiniz olarak sesiniz olacağımızı bildirmek isteriz" diye sözlerini bitirdi.

İlk kez Aralık ayında görülen ve “2019-nCoV” olarak adlandırılan virüs, Koronavirüs adıyla bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü 11 Şubat 2020’de korona virüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını vermiştir. Daha sonra ise DSÖ tarafından küresel salgın anlamına gelen “Pandemi” olarak ilan edilmiştir. Türkiye’de ise ilk Korona virüs vakası 10 Mart 2020’de tespit edildi. Dünyayı ve ülkemizi de etkisi altına alan bu salgın sürecinde THD, başta hemşireler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ve toplumun yararını gözeten uygulamalar ile bu olayı takip etmektedir. Derneğimizin yaptığı bazı girişim ve aktiveleri aşağıdaki başlıklarda yer almaktadır. THD Genel Merkezi tarafından şubeler ve il temsilcilikleri ile kesintisiz iletişim sağlanarak Türkiye genelinde meslektaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik bilgi akışı sağlanmıştır. Meslektaşlarımızın soruları günlük olarak takip edilmiş ve cevaplandırılmıştır. THD, Sağlık Çalışanlarının Sesine Ses Oluyor!

THD Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, yaşananları aktarmak için tekrar söz alıyor ve ekliyor.

COVID-19 Mevcut Durum Analizi Raporu Hazırlanması ve Sunulmasını THD tarafından sağlık hizmeti sunulan kurumlarda COVID-19 ile mücadelede meslektaşlarımızdan gelen geri bildirimler doğrultusunda hazırlanmış olan beş adet Durum Raporu, Sağlık Bakanlığı ve ilgili birimlere iletilmiştir.

Sayın Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere ülke genelinde COVİD-19 ile mücadelede olağanüstü çalışmalar yapılmakta ve önlemler alınmaktadır. Bu mücadelede verilen sağlık hizmetinin daha nitelikli ve güvenli olmasını sağlamak için meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları ve dile getirdikleri sorunların çözümlenmesi önemlidir. Bu bağlamda Bakanlığımıza bilgi akışı sağlamak amacıyla, derneğimiz tarafından hazırlanan “COVİD-19 Mevcut Durum Analizi Raporu”, ile yaşanan sorunları ve bu sorunların önlenmesine yönelik genel önerileri içermektedir. Derneğimiz olarak bu olağanüstü durumda üzerimize düşen sorumlulukları yapmaya hazır olduğumuzu bildiririz" diye Sağlık Bakanlığına sesleniyor meslektaşları adına.

THD Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, Sahadaki hemşirelerden gelen geri bildirimler doğrultusunda saptamış olduğumuz sorunlar;

  • Kişisel koruyucu ekipman eksikliğine ve bunların kullanımına yönelik sorunlar
  • Çalışma ortamına ve koşullarına (çalışma saatleri, dinlenme molası, beslenme, dinlenme alanı, hasta/hemşire oranı vb.) yönelik sorunlar
  • Hemşirelik mesleğine ait görev, yetki ve sorumluluklar dışında görevlendirmelerin yapılması
  • Psiko-sosyal desteklerin yetersizliği (konaklama, nöbet için hastane- ev ulaşım imkanı, şiddete maruz kalma, iki ebeveynin sağlık çalışanı olması nedeniyle çocuk ve aile büyüklerinin bakımı vb.
  • Özlük haklarına yönelik sorunlar
  • Şüpheli ve tanılı COVİD- 19 hastalarına bakım veren hemşirelerin testlerine (COVİD-19 pozitif sağlık çalışanları sayısının artması, test negatif bildiriminin geç yapılması vb.) ilişkin sorunlar THD, Sağlık Çalışanlarının Sesine Ses Oluyor!

Haberi görüntülemek için tıklayınız.