Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkan Yardımcımız Sayın Kazim Acar İZGAZETE'sine Konuştu:

25 Ocak, 2022

Türkiye'de, hemşirelik eğitimi, yönetimi, çalışma koşulları ve özlük haklarıyla ilgili birçok sorun olduğunu vurgulayan THD İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Kazim Acar, "Bu konularda gerekli iyileştirmelerin yapılamaması ya da yapılmak istenmemesi, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu çalışma koşulları, sağlıkta şiddet ve emeklerinin karşılığını alamadıkları gerçeği ortada dururken, pandemiyle birlikte bu sorunlar daha da derinleşti. Salgınla birlikte dünya genelinde sağlık çalışanlarının hem iş yükü arttı hem de daha çok kişiye ihtiyaç duyuldu. Farklı ülkelere baktığımızda sağlık çalışanları için iyileştirmeler yapılırken kendi ülkemizde maalesef aynı yaklaşımları göremiyoruz. Kovid-19 sürecinin devam etmesiyle birlikte aşırı iş yükü, özlük hakları sorunlarının giderilmemesi, uzun çalışma saatleri ve nöbetler, düşük ücret, ek ödemelerdeki adaletsizlikler, gelecek kaygısı, bu zorlu süreçte yaşanılan yönetimsel baskılar ve sağlıkta şiddet meslektaşlarımız için bir kırılma noktası beraberinde getiriyor" açıklamalarında bulundu.

'HEMŞİRE GÖÇÜ BAŞLADI'

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği'nin yapmış olduğu bir araştırmada ulaşılan bin 400 hemşirenin yüzde 83'ünün yurtdışına gitme konusunda araştırma yaptığına, birçok sağlık çalışanının da dil öğrenmek için kurslara gittiğine ve yurt dışına çıkmak istediklerine şahit olduklarını söyleyen Acar, "Salgın ile mücadelede en ön saflarda yer alan biz hemşireler, bu süreçten fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak da en çok yıpranmış olanlarız. Geldiğimiz noktada, her geçen gün ağırlaşan çalışma koşullarımız, altından kalkılmayacak hale gelinmiş, maaşlarımız açlık sınırının da altına düşmüş, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkililerin bizleri yok sayan yaklaşımlarıyla da karşı karşıya kalınmıştır. İşsiz hemşireler var, çalışanlardan açlık sınırında maaş alanlar var. Özellikle özel hastanelerdeki ağır çalışma koşullarının olduğunu biliyoruz. Bu koşullar nedeniyle biz istemesek de hemşire göçü çoktan başlamış oldu" dedi.

Bizler biliyoruz ki; ülkemizde deneyimli, birikimli ve uzman hemşirelere çok ihtiyaç var. Özellikle Yoğun Bakımlarda ve Acil Servislerde Hemşirelerin yetişmesi için en az 2 yıla ihtiyaç var. Bu deneyimlere ve tecrübelere sahip hemşirelerimizi kaybediyor olmak aslında ülkemiz için, toplum sağlığımız için, hasta bakım kalitemiz için çok büyük bir risk oluşturuyor. 
O nedenle hemşirelerimizi, sağlık çalışanlarımızı ülkemizde tutmak için acil olarak bekleyen sorunlarına çözüm bulunması gerekiyor. Haberin devamı için tıklayınız.