Türk Hemşireler Derneğinin, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün Sağlık Çalışanlarının Kıyafetlerine Yönelik Yazısı İle İlgili Görüşü

09 Ocak, 2020

TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİNİN, İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KIYAFETLERİNE YÖNELİK YAZISI İLE İLGİLİ GÖRÜŞÜ

İstanbul İl Sağlık Müdürü Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun imzası ile gönderilen sağlık personelinin kıyafetleri konulu yazıdan medya aracılığı ile haberdar olduk. İlgili yazıda 13/02/2019 tarih ve 87300753 sayılı Makam Onayı ile tüm sağlık personelinin (hemşire, ebe, sağlık memuru, sağlık teknikeri) kıyafet standartlarının kendi temayülleriyle belirlendiği belirtilip bu standartlara uyulması için kurumlar uyarılmaktadır.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurumlara gönderilen bu yazıyı, Türk Hemşireler Derneği olarak son derece talihsiz bulmaktayız. Bu yazı, meslektaşlarımızda, sağlık çalışanlarında ve halkımızda bazı soruların oluşmasına yol açmıştır.

• Bu yazıda; sağlık çalışanlarının kıyafet standartları, kurumun saygınlığının göstergesi olarak vurgulanmıştır. Kurumların saygınlığının göstergesi kurumda sunulan hizmetin niteliği mi yoksa kurum çalışanlarının kıyafetleri midir?
  • İlgili sağlık çalışanlarının ne şekilde giyinmeleri gerektiği Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Kıyafetine Dair Yönetmelik ile Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde halihazırda belirlenmemiş midir?
  • Sağlık personeli olarak sıralanan hemşire, ebe, sağlık memuru ve sağlık teknikleri yetişkin birer sağlık meslek mensubudur. Yazının başında bahsedildiği şekilde, dünya standartları üzerinde çalışan bu meslek mensupları zaten mevzuatça belirlenmiş olan iş kıyafetlerini edep adap ve inançlarına göre uygun şekillerde uyarlama kapasitesine sahip değil midir?

Kamu hizmeti sunan kamu personelinin yukarıda yer verilen mevzuatta düzenlenen kıyafet yükümlülüğünde yer almayıp “edep, adap ve inanca uygun” şeklinde tarif edilen ve uyarlanması istenen, dolayısı ile bir farklılık içerdiği düşünülen uygulama Anayasa’nın 2. maddesinde vurgulanan hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır.

Özellikle kadın sağlık çalışanlarına yönelik ayrımcı uygulamalara ve şiddete neden oluşturabilecek bu yazı aynı zamanda kadına biçilen toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üretmektedir. Ayrıca yazıda belirtilen “kıyafetin, edep adap ve inançlarına göre uygun şekillerde uyarlama” uyarısı hiç bir sağlık personeli için, kabul edilemeyeceği tartışmasız bir gerçektir.

Bu nedenle İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, sağlık çalışanlarının kişisel hak ve hürriyetlerini yok sayan, bilimsellikten ve objektiflikten uzak, son derece görece ve kişiden kişiye değişebilecek ifadelerin yer aldığı, sağlık çalışanları arasında çalışma huzurunu bozma ve çalışanları baskı altına alma riski taşıyan bu yazının bir an önce geri çekilmesini; halkımıza nitelikli ve güvenli sağlık hizmeti sunumu için çalışma ortamlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.

Türk Hemşireler Derneği